Tura de anduranta Jokai Mor, un eveniment care creste generatii

Tura de anduranta Jokai Mor, un eveniment care creste generatii

Am participat de multe ori la acesta tura de-a lungul anilor. Am abordat-o ca pe o simpla excursie, sau in pas mai alert de trekking, iar in ultimii ani chiar in alergare.

Este o tura de anduranta organizata de Societatea Carpatina Ardeleana, cu pornire din Cluj-Napoca si cu sosirea in Rimetea. Sunt 55 km pe jos care strabat peisaje caracteristice habitatului nostru. Cu plecarea fie din Camping Faget fie din inima orasului, traseul parcurge zone din Faget, de pe Feleac, pasuni de pe marginea satului Micesti, trece prin Tureni, pe marginea cheilor Turenilor, prin Sandulesti, Cheile Turzii, Saua Curmatura (pe la manastire), prin valea Ariesului, pe la Moldovenesti si apoi urca in saua Pietrii Secuiului, ca sa coboare in final in satul Rimetea.

Este foarte placut de fiecare data cand particip sa vad zone si peisaje atat de frumoase in apropierea locului in care traiesc zi de zi si sa traversez localitati prin care de obicei trec in graba cu masina. Pana anul acesta nu am constientizat exact rolul acestui eveniment, cumva l-am desconsiderat, la moda fiind concursurile, unde competitia este esenta. Insa aceasta tura nu este un concurs, nu se premiaza competitivitatea. Iesirea si miscarea in natura alaturi alti oameni, prieteni, familie sau chiar necunoscuti conteaza mai mult. Iar asta este cel mai important!

Nu este un concurs si traseul nu e marcat ca o pistă de aterizare, dar eu zic că merită sa mergi. Este o ocazie bună pentru socializare, educația celor mici si sport în natură. 


De anul trecut au introdus si proba pe bicicleta, MTB, o probă care poate sa fie lungă și grea, sau mai scurtă si mai puțin dificilă. Organizatorii si în acest caz s-au gândit la mai multe variante. Să fie de toate pentru toti :)
 . Eu anul acesta, dacă tot am de gând să parcurg in vara distanța între Cluj Napoca si Chamonix pe bicicletă in cadrul Yuppi Ride, am participat la proba de bita.

M-am înscris alături de trei prieteni si am plecat la 8 dimineață din centrul orașului. Am parcurs 87 km până în Rimetea si pot să spun că ne-a plăcut foarte mult, mai putin zonele cu noroi lipicios si copaci cazuti peste poteci, din cauza cărora am cărat bitele pe spate.


               Restul colegilor din Clubul Sporturilor Montane Rupicapra s-au inscris la tura de alergare.


    
La finish ne-am intalnit cu totii si am savurat un gulaș tare delicios si câteva beri reci.  Au mers ca unse! :)

 

După toate aceste experiente trăite, chiar am mai avut chef si energie să pedalez până acasă, încă 35 km. :)

Super! Abia astept sa repetam asta la anul!


                                                                                                                                       Szenasi Zoltan

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code